Moja mašina slabo suši veš?

Dijagnostika, servis i popravka

Kupili ste je samo zato da bi se veš brže sušio. Da ste hteli da prostirete veš ne bi vam ni trebala. I evo, posle sat ipo sušenja u mašini vaš veš je i dalje vlažan! Morate ga okačiti na štrik da se potpuno osuši. Užasna gnjavaža!

Moja mašina za sušenje slabo suši ili uopšte ne suši veš?

Ukoliko mašina slabo suši veš to ne mora da znači da je vaša mašina pokvarena. Uzroci za slabo sušenje veša mogu biti sledeći:

 • Slabo isceđen veš
 • Mašina za sušenje se nalazi u pretoploj prostoriji
 • Zapušen filter
 • Pun kondenzator vode

Zbog neočišćenog filtera i neispražnjenog kondenzatora vode može doći do isključivanja zaštitnog termostata, a to znači prestanak grejanja odnosno sušenja i potrebe za servisiranjem uređaja

Šta treba da učinim da sprečim nepotrebno servisiranje mašine za sušenje veša?

 • Preporučljivo je da očistite filter posle svakog korišćenja mašine za sušenje
 • Redovno proveravajte i po potrebi očistite kondenzator vode
 • Pobrinite se da se mašina ne nalazi u pretoploj prostoriji (gde je temperatura viša od 25° C)
 • Pre svakog sušenja proverite da li je vaš veš dobro oceđen

Korisna informacija!

Ne držite mašinu za sušenje u pretoploj prostoriji! Ako je temperatura prostorije preko 25° proces sušenja će trajati duže. Duže sušenje znači i veću potrošnju električne energije tj. više račune za struju.

Pre sušenja veš treba biti dobro oceđen. Preporučljivo je da imate mašinu za veš sa centrifugom od bar 800 obrtaja bubnja u minuti ili više.

Ikona - Serviser

uradi sam…

KAKO OČISTITI FILTER

u mašini za sušenje veša

 • Čišćenje filtera u mašini za sušenje veša je jednostavan zadatak. Preporučujemo da filter za prašinu unutar mašine za sušenje veša čistite nakon svake upotrebe
 • Kada otvorite vrata mašine za sušenje, odmah kod otvora sa donje strane videćete filter za prašinu. Na različitim mašinama on se različito “otključava” ali najčešće je to jedna “kvačica” koju trebate da pritisnete i filter će se osloboditi. Lagano ga povucite ne gore i izvadite iz mašine. Na njemu ćete uočiti naslage fine prašine (naročito ako ga niste dugo čisti). Otvor u kojem je bio filter možete lagano prebrisati suvom krpom.
 • Pažljivo otvorite (razdvojite) filter i suvom krpom lagano i detaljno pokupite prašinu sa njega. Zatim ga dodatno isperite pod mlazom mlake vode i ostavite da se dobro osuši. Kada se filter osuši, sklopite ga ubacite nazad u mašinu. Budite pažljivi i vodite računa da filter prilikom vraćanja lepo “ulegne”.
 • Vaša mašina za sušenje veša ima još jedan filter u podnožju mašine. Ovaj filter je potrebno očistiti onda kada se na mašini upali odgovarajuća signalna lampica. Važno je da pre čišćenja dobro pogledate uputstvo za rukovanje dobijeno od strane proizvođača mašine. Kada se uverite da se upalila odgovarajuća lampica, proverite kako tačno da otvorite poklopac i oslobodite filter. Različiti proizvođači i različiti modeli imaju različite tehnike.
 • Filter se nalazi u podnožju mažine, najčešće sa leve strane. Prvo otvorite poklopac. Najčešće je potrebno pritisnuti “kvačicu” ili neko “dugme” i poklopac će se otvoriti. Zatim “oslobodite” filter na način koji je opisan u uputstvu i lagano ga izvucite iz mašine povlačeći ga ka sebi.
 • Detaljno operite filter pod mlazom mlake vode. Zatim ga dobro ocedite i ostavite da se osuši. Tek kada je potpuno suv možete ga vratiti nazad u mašinu. PAŽNJA! FILTER NE SME PRE PONOVNE MONTAŽE BITI MOKAR! Ukoliko vratite mokar filter u mašinu to bi moglo da dovede do problema u radu mašine.
 • Očišćen i suv filter vratite polako u mašinu, vodeći računa da mora da “ukliza” bez otpora. Ukoliko se pojavi otpor, nešto ne radite kako treba, proverite uputstvo i pokušajte ponovo. Gurnite ga do kraja i “zaključajte”. A zatim zatvorite poklopac.

Ako se na mašini upalila neka druga signalna lampica, proverite u uputstvu za rukovanje šta ona signalizira i ako je potrebno pozovite servisera.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

uradi sam…

KAKO ISPRAZNITI KONDENZATOR VODE

na mašini za sušenje veša

Ikona - Serviser
 • Kondenzator vode ili posuda za kondenzat nalazi se gotovo uvek u gornjem levom uglu mašine za sušenje veša.  Kondenzat  koji nastaje u mašini prilikom sušenja veša odvodi se do posude za kondenzat. Ne bi bilo loše da ovu posudu ispraznite posle svakog pranja, ali nije obavezno. Ukoliko zaboravite da je praznite i ona se napuni do vrha upaliće se odgovarajuća signalna lampica na mašini. Važno je da pre pražnjenja dobro pogledate uputstvo za rukovanje dobijeno od proizvođača. i uverite se da se upalila odgovarajuća signalna lampica.
 • Kako prilikom izvlačenja posude ne bi došlo do oštećenja vrata mašine ili ručke vrata, vrata uvek zatvorite do kraja. Jednom rukom uhvatite “ručku za izvlačenje” na poklopcu kondenzatora i lagano povucite ka sebi. Izvlačite posudu iz mašine držeći je sve vreme vodoravno. Kada ste je izvukli celu napolje nosite je vodoravno držeći je za “ručku za izvlačenje” i za drugi kraj posude. Ukoliko posudu ne izvlačite i ne držite vodoravno može se proliti voda iz nje.
 • Ispraznite posudu. Voda iz posude je destilovana voda i nije za piće. Međutim, vodu iz posude možete sipati u plastične flaše i koristiti je za peglanje na paru ukoliko imate odgovarajuću peglu. Ispražnjenu posudu za kondenzat vratite nazad u mašinu za sušenje.

Ako se na mašini upalila neka druga signalna lampica, proverite u uputstvu za rukovanje šta ona signalizira i ako je potrebno pozovite servisera.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

Praktični saveti prilikom kupovine nove Sušare

Mašina za sušenje veša, sušara

Mašine za sušenje veša su danas sve popularnije zato što vaš veš može biti suv za nekih sat vramana. To je neuporedivo kraće vreme u odnosu na klasično sušenje veša kačenjem na štrik u stanu ili na terasi. Još jedna prednost sušare je miris osušenog veša. Ako sušite veš napolju, nakon gotovo celog dana sušenja, veš može mirisati na dim i čađ, a po njemu padne dosta prašine. Da ne govorimo koliko su za sušenje naporni zimskim meseci kada se veš napolju ne može sušiti a ako ga sušite u stanu pravi se vlaga.

Danas pored mašina za sušenje veša postoje i kombinovane mašine za pranje i za sušenje veša. Naša preporuka jeste da ukoliko ste u mogućnosti kupite zasebno veš mašinu i mašinu za sušenje veša. Ali to nažalost nije uvek moguće. Nekada su problem finansije, nekada manjak prostora koje obe mašine zahtevaju.

Ukoliko nemate dovoljno prostora u kupatilu, mašina za sušenje veša se može postaviti i na vrhu mašine za pranje veša. Međutim, ako nemate dovoljnu visinu u prostoru, jedina opcija koja Vam ostaje je kupovina kombinovane veš mašine za pranje i sušenje veša. Mislite na prostor ali i na sigurnost. Ako odaberete mašinu za sušenje koja se stavlja na veš mašinu, birajte mašinu koja ima sistem za kontrolu stabilnosti koji ne dozvoljava aparatu da se pomera.

“Što više to bolje”. To je moto koji vam nameću proizvođači i prodavci mašina. Međutim nemojte slediti ovu logiku kada je kapacitet mašine u pitanju. Iskustva pokazuju da je mašinu najekonimičnije uključiti kada je puna. Pa vam savetujemo da pre kupovine izmerite težinu veša koji prosečno perete. Pa vidite da li je to recimo 3 ili 5 kolograma veša. Ovo je jako bitno zato što se potrošnja električne energije povećava ako sušite količine manje od punog kapaciteta. Prosto rečeno, ako u sušari čiji je kapacitet 7kg sušite recimo 3-4kg veša, potrošnja električne energije će se povećati za 30-40%. Na godišnjem nivou to je ozbiljan trošak koji ne želite sebi da priuštite. Zato pažljivo birajte kapacitet mašine prema vašim realnim potrebama.

U Srbiji se uglavnom prodaju mašune za sušenje koje odvode vodu u posudu za kondenzat. Vrlo retko ali mogu se naći i modeli sušara koji odvode vodu u odvodnu cev. Proverite koji model kupujete. Ove druge su jeftinije ali onda mašinu ne možete instalirati bilo gde u stanu već samo tamo gde imate cev za odvod vode. Dodatna prednost modela sa posudom za kondenzat je i to što troše manje elektrićne energije.

Ukoliko vam to finansije dozvoljavaju birajte automatske modele koji sušenje nadziru preko elektronskih senzora. Ovi senzori mere stepen vlage u vešu. Kada stepen vlage dostigne određeni nizak nivo, mašina automatski prestaje da suši. I ova opcija dodatno štedi utrošak energije.

Kupujte na popustu! Različite maloprodaje imaju različite akcije i promocije na određenim modelima. Dobro se informišite koliko model koji vam odgovara košta npr. u “Tehnomaniji”, koliko u “WinWin”-u, itd… Nekada vas popust u drugoj radnji na isti model može jako prijatno iznenaditi.

Bez obzira na to za koju od mašina za sušenje veša se odlučite ona se mora redovno održavati. Zapravo trebate se pridržavati uputstva za održavanje koje dobijate uz mašinu za sušenje veša.

POZOVITE I ZAKAŽITE SERVIS NA: 061.174.74.17