Klima uređaji

Na vreme obezbedite protok čistog vazduha u prostoru u kome boravite!

Da li znate šta udišete?

Glavni uzrok lošeg kvaliteta vazduha u klimatizovanim prostorijama je neredovno servisiranje klima uređaja. Preporučuje se da se kućni uređaji servisiraju barem jednom godišnje. Vlaga i hladno okruženje unutar uređaja, pogoduje razvoju gljivica, virusa i drugih mikroorganizama od kojih su najpoznatiji Koksaki virus i Legionarska bolest, zbog čega klima uređaj postaje rizik po vaše zdravlje svaki put kada ga uključite.

Takođe, usled zagušenosti sistema i otežanog protoka vazduha, kompresoru se smanjuje radni vek a obzirom da radi pod opterećenjem, uređaj troši više električne energije pa se “ušteda” koju ostvarite preskakanjem servisa istopi na račun za struju.

Servis klima uredjaja potrebno je uraditi jednom do dva puta godišnje. Ne samo zbog toga da bi klima ostala pod garancijom, već da bi ste zaista osigurali Vaše zdravlje i pravilan rad Vaše klime!

Ne čekajte da Vaš klima uređaj zakaže. Na vreme obezbedite protok čistog vazduha u prostoru u kome boravite! Zaboravite na alergije, kijanje, zagušljiv prostor i uživajte u pravilnom radu Vaše klime.

Šta obuhvata kompletan godišnji servis klima uređaja?

 • Čišćenje pomoću kompresora na 8 bara pritiska
 • Pranje i dezinfekcija kućišta i isparivača unutrašnje jedinice
 • Pranje i dezinfekcija turbine i kadice za odvod kondenza
 • Pranje i dezinfekcija filtera
 • Pranje kućišta spoljne jedinice
 • Pranje isparivača i ventilatora spoljne jedinice
 • Provera instalacije i nosača, provera pritiska u sistemu
 • Dopuna freona

POZOVITE I ZAKAŽITE SERVIS NA:

061.174.74.17

Montaža klima uređaja

Koliko god Vam značilo da nabavite kvaltetan i pouzdan klima uredjaj bar isto toliko ako ne i više Vam znači da se ugradnja klime obavi na kvalitetan i profesionalan način. Prvi korak kod montaže je izbor pozicije klime u prostoriji koja se klimatizuje.

Pre početka montaže klima uređaja saslušaćemo Vas kako bi saznali na kom mestu bi želeli da Vam montiramo unutrašnju i spoljašnu jedinicu. Ako ne postoji mogućnost zbog tehničkih detalja ili nefikasnosti rada klime, daćemo Vam predlog za mestom i uz dogovor sa Vama odredićemo poziciju klime.

Koja je najbolja pozicija za montažu klime?

Unutrašnja klima se montira u najvećoj prostoriji objekta ili da njen pravac duvanja usmeren ka najvećoj prostoriji koja se klimatizuje. Spoljašna jedinica se postavlja što bliže unutrašnjoj klimi.

Da bi klima dobro radila i njen radni vek bio duži, postoji nekoliko pravila kojih se naši serviseri pridržavaju.

Unutrašnja jedinica treba da bude odvojena od plafona minimum 10 cm. Unutrašnju  jedinicu ne montiramo blizu suprotnog zida, ormana ili neke druge prepreke. Razdaljina od suprotnog zida treba da bude minimum 3m. U suprotnom će vazduh iz klime udarati u prepreku i vraćaće se prema klimi. Tada će sonda da registruje lažnu vrednost temperature i kompresor će brzo da se gasi.

Rastojanje između unutrašnje i spoljašne jedinice ne treba  da bude velika. Maksimalno rastojanje kod običnih klima treba da bude do 8m, a kod inverterskih klima do 15m. Kondenz crevo koje izlazi iz unutrašnje jedinice klime kroz koje prolazi voda u toku hlađenja, mora imati konstantan pad.

Spoljašna jedinica može da se montira iznad ili ispod unutrašnje jedinice. Može da se montira ispod prozora, na terasu ili bočno na zid.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

Demontaža i premeštanje klima uređaja

Neretko se javlja potreba za premeštanjem klima uređaja. Bilo da je to iz jednog stana u drugi ili premeštanje u samom stanu ili pomeranje samo unutrašnje ili samo spoljašnje jedinice. Najčešće nam se tom prilikom postavlja pitanje… 

Da li se može sačuvati gas u sistemu prilikom demontaže?

Odgovor je – DA. Da bi ovo bilo moguće klima uređaj se uključi na hlađenje i sačeka se da spoljašnja jedinica počne sa radom. Zatim se sa spoljašnje jedinice skinu čepovi sa ventila. Onda se prvo zatvori mali ventil, a nakon pola minuta i veliki ventil. Čim se zatvori veliki ventil gasi se unutrašnja jedinica i isključuje se iz struje. Na ovaj način smo skupili sav gas u kompresoru i nije potrebno puniti klimu gasom nakon ponovne montaže. 

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

Popravka klima uređaja

Najveći broj kvarova na klima uređajima mogu da se otklone odmah i na licu mesta. Naš servis ima višegodišnje iskustvo, dosta rezervnih delova, i znanja za popravku svih vrsta kvarova na gotovo svim modelima klima uredjaja ma koliko oni bili komplikovani. Sve popravke ćemo uraditi sa originalnim rezervnim delovima i dati Vam na to garanciju te predočiti eventualne uzroke kvarova kako se ne bi ponavljali. Ukoliko serviser utvrdi da je klima uređaj neisplativ za popravku ili je na granici isplativosti ili vas očekuju još neki potencijalni problemi to ćemo Vam iskreno predočiti ne želeći da Vas uvlačimo u veće izdatke.

Koji su najčešći kvarovi na klima uređajima?

 • Bilo kakav problem da imate sa svojim uređajem, pozovite nas i mi ćemo Vam dati besplatan savet koji bi mogao da Vam pomogne da otklonite konkretan problem bez dolaska servisera. Ono zbog čega nas naši korisnici najčešće zovu je:
 • klima greje ali ne hladi
 • klima hladi ali ne greje
 • klima kaplje unutra
 • spoljašnja jedinica neće da startuje
 • spoljašnja jedinica kaplje
 • na isparivaču unutrašnje jedinice se stvara led
 • na spoljašnjoj jedinici se stvara led na holenderima
 • kada startuje klima, iskače osigurač na razvodnoj tabli
 • spoljašnja jedinica je bučna
 • unutrašnja jedinica bučna
 • neprijatan miris se širi iz klime