Ne pere sudove kao prvog dana?

popravite je i očistite u jednostavnih PAR koraka

Mašina za pranje sudova je privilegija. Štedi vaše vreme za pranje sudova i smanjuje vaš trud potreban da se oni sijaju. Ali vremenom vaši sudovi više ne blistaju posle pranja. Pogledajte 5 korisnih saveta koji vam pomažu da sami sredite svoju mašinu za sudove da radi kao da je nova.

Mašina za sudove ne pere sudove dovoljno dobro?

Sada ćemo proći nekoliko korisnih saveta šta treba uraditi ako primetite da vaša mašina za sudove ne pere dovoljno dobro. Prvo da prođemo kroz nekoliko osnovnih pravila za korišćenje mašine za pranje sudova:

Proverite da li pavilno stavljate sudove u mašinu?

Pravilno stavljane sudova u mašinu će omogućiti da ih mašina dobro opere. Obratite pažnju na sledećih nekoliko saveta. Šerpe, lonce, čaše i ostalo duboko posuđe stavljajte u mašinu okrenuto na dole. Tako će topla voda i deterdžent dopreti do unutrašnjih zaprljanih površina dobro ih oprati i isprati. Iz istog razloga, kada stavljate sudove u mašinu napravite dovoljan razmak između sudova.

Kada napunite mašinu sudovima proverite da li brizgaljke za vodu mogu slobodno da se okreću i rotiraju oko svoje ose ili ih nešto od sudova blokira. Ukoliko ih nešto blokira, uklonite blokadu i presložite sudove tako da brizgaljke budu slobodne. 

Proverite i da li posuda za deterdžent odnosno tabletu nije zaklonjena, npr. nekim plehom ili drugom velikom posudom tako da ne može da se otvori. Čak i ukoliko može da se i otvori a zaklonjena je tako da do nje ne može da dopre topla voda ili deterdžent sudovi se neće dobro oprati. Ukoliko je posuda za deterdžent zaklonjena, presložite sudove tako da bude potpuno slobodna.

Izaberite odgovarajući program za pranje

Ako ste pravilno ubacili sudove u mašinu, izaberite odgovarajući program za pranje. Standardni, brzi program će dobro oprati većinu prljavih sudova. Međutim, ukoliko u mašini imate jako zaprljano posuđe, izaberite program za jako zaprljano posuđe. Ukoliko na mašini imate mogućnost da izaberete i temperaturu vode za pranje, podesite je. Što je temperatura vode veća ona će bolje ispirati masnoće sa sudova i efikasnije rastvarati deterdžent te bolje oprati sudove.

Za detaljne informacije o programima za pranje i opcijama na vašoj mašini, proverite proizvođačko uputstvo za rukovanje mašinom za pranje posuđa.

Mašina i dalje ne pere posuđe dovoljno dobro?

Ukoliko sta zaista složili posuđe kako treba i izabrali odgovarajući program za pranje a sudovi opet nisu oprani dovoljno dobro možete sami da uradite sledećih nekoliko stvari…

Ikona - Serviser

uradi sam…

KAKO OČISTITI FILTER

u mašini za pranje sudova

Ono što svakako treba često da uradite jeste da proverite filtere i očistite ih ukoliko je potrebno. Zapušeni filteri onemogućavaju pravilano oticanje vode te mogu biti uzročnik loše opranih sudova. Preporučljivo je da barem jednom mesečno izvadite, pregledate i očistite filter na mašini za sudove. Filter se nalazi u unitrašnjosti mašine za sudove na njenom dnu. Pogledajte u proizvođačkom uputstvu za rukovanje mašinom gde se tačno nalazi i kako se vadi filter. Filter izvucite na način propisan uputstvom. Ukoliko je filter zaprljan ispirajte ga mlazom mlake vode sa česme. Za pranje možete koristiti i neku mekanu četkicu kako bi bolje isprali prljavštinu i kamenac. Kada uklonite sve prljavštine vratite filter na svoje mesto.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

Filter je čist ali oprani sudovi i dalje nisu?

Dobro složeni sudovi, odgovarajući program, očišćen filter ali sudovi su i dalje nedovoljno čisti. Proverite prskalice…

Ikona - Serviser

uradi sam…

KAKO OČISTITI PRSKALICE

u mašini za pranje sudova

Sledeće što treba da proverite na vašoj mašini za sudove su prskalice (brizgaljke). Ukoliko se voda nepravilno, tj nedovoljno dobro ne raspršuje po sudovima, sudovi se svakako neće dobro oprati. Proverite da li se na otvorima (rupicama) za vodu prskalica nahvatao kamenac ili neka druga prljavština. Ukoliko jeste, potrebno ih je očistiti. Preporučljivo je da otvore na prskalicama isperete belim alkoholnim sirćetom te pročistite čačkalicom ili nekim drugim tankim šiljatim predmetom. Vodite računa da vam se čačkalica ne zalomi u otvoru za vodu. 

Ukoliko su prskalice baš mnogo zaprljane potrebno ih je skinuti i detaljnije očistiti. Pogledajte u proizvođačkom uputstvu za rukovanje mašinom gde se tačno nalaze i kako se skidaju prskalice. Prskalice skinite na način propisan uputstvom. Zatim ih možete ih potopite u sudoperu koju ste prethodno zapušili čepom i napunili belim alkoholnim sirćetom. Ukoliko je vaša sudopera mala koristite lavor ili neku drugu posudu. Prskalice tako ostavite da odstoje 15-tak minuta kako bi sirće delovalo i rastvorilo kamenac i drugu prljavštinu. Zatim  prskalice isperite tekućom vodom sa česme i ukoliko je potrebno dodatno pročistite otvore čačkalicom ili nekim drugim tankim šiljatim predmetom. Prskalice zatim vratite na svoje mesto

Proverite da li prskalice nemaju neke pukotine ili oštećenja. Oštećene prskalice se neće okretati kako treba niti prati sudove kako treba pa ih je potrebno zameniti. Ukoliko postoje oštećenja potrebno ih je zamenite pa treba pozvati servisera.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17