Kada je vreme za servis frižidera?

na ovih nekoliko stvari posebno obratite pažnju

Frižideri i zamrzivači su rashladni uređaji namenjeni čuvanju lako kvarljive hrane. Danas verovatno ne postoji domaćinstvo koje ne poseduje ova dva uređaja. Uobičajeno je da temperatura unutar frižidera bude između +4℃ i +8℃. Temperature u zamrzivaču dostižu i do -20℃.

I upravo najčešće i shvatimo da imamo problem sa frižiderom i zamrzivačem onda kada se povisi temperatura u njihovoj unutrašnjosti. Niska temperatura usporava hemijske reakcije i biološke procese koji dovode do razlaganja proteina i razmnožavanja mikroorganizama opasnih po zdravlje ljudi. Kada frižider ne funkcioniše kako treba ovi procesi se ubrzavaju pa postoji i ozbiljna opasnost od trovanja hranom.

Iz iskustva znamo da su najčešći razlozi za povećanje temperature unutar frižidera i zamrzivača narušena hermetičnost instalacije, tj. nedostatak rashlanog fluida. Ali nije ovo jedini kvar koji nas može zadesiti na ovim uređajima.

Kada treba da potražite servis za popravku frižidera?

  • Ako ste primetili da kompresor ne radi sa uobičajenim tonom
  • Ako se kompresor uopšte ne uključuje
  • Temperatura u frižideru viša od uobičajene, frižider ne hladi dobro
  • Termostat ne reaguje i ne reguliše temperaturu, a kompresor konstanto radi

Sve su ovo signali da je vašem frižideru potreban servis.

Razlozi za kvar na Vašem frižideru mogu biti mehanički ili električni. U mehaničke kvarove spadaju blokiran kompresor, probušena rashladna instalacija, probušen isparivač, korozija cevi i dr. Najčešći električni kvarovi su kvar u električnoj instalaciji, pokvaren termostat, ili startni relej na kompresoru. Moderni frižideri sadrže dosta senzora pa može da se desi kvar na nekom od senzora. Nažalost, nisu retki ni kvarovi na elektronici – štampanim pločama, a može da se javi kvar na ventilatoru, tajmeru ili samo da pregori sijalica.  Kod novijih tipova (No Frost) frižidera ako se zapuši odvodni kanal doći će do zamrzavanja isparivača pa će biti narušena cirkulacija vazduha.

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17

Po načinu rada danas postoji nekoliko tipova frižidera. Jednokomorni frižider sa jednom unutrašnjom komorom za odžavanje namirnica. Ovi frižideri mogu da rade na amonijak ili freon. Zatim postoje dvokomorni frižideri. Oni imaju posebnu komoru za zamrzavanje namirnica i posebnu komoru za održavanje namirnica. Kod “No Frost” frižidera nema karakterističnog skupljanja leda već hlađenje nastaje prinudnim izduvavanjem pomoću ventilatora. Zamrzivači pak služe samo za odlaganje namirnica i njihovo duboko zamrzavanje. Dvokomorni frižideri mogu da budu sa jednim ili dva kompresora. Neko od frižidera najnovije generacije se proizvode sa jednim kompresorom i magnetnim ventilom, koji reguliše protok rashladnog fluida jednom u frižideru jednom u zamrzivaču.

Bez obzira na tip frižidera koji imate popravke  savremenih frižidera su komplikovane, čak i za ljude sa dobri tehničkim znanjem. Za popravku frižidera ili zamrzivača potrebno je znanje principa rada frižidera, dugogodišnje iskustvo i specijalistički instrumenti. Zbog svega navedenog naš savet je da u slučaju potrebe potražite dobar profesionalni servis za popravku frižidera.

Zato pozovite Servisera bele tehnike!

 

POZOVITE SERVISERA!

061.174.74.17