Veš mašina ne okreće bubanj

Veš mašina ne okreće bubanj

VEŠ MAŠINA NE OKREĆE BUBANJ

ustanovite pravi uzrok i otklonite kvar

Serviser Dule

Čest kvar na mašinama za pranje veša je kada veš mašina neće da okreće bubanj. Stavili ste veš u mašinu, podesili program i pustili vašu veš mašinu da radi. Ona je povukla vodu i tu je kraj. Sledeće što bi trebala da radi a neće jeste da okreće bubanj.

 

Kada mašina ispravno radi ona posle povlačenja vode krene da okreće bubanj malo u levu malo u desnu stranu. Međutim, ukoliko se dogodio neki kvar ona ili neće okretati bubanj uopšte, ili će ga okretati samo u jednu stranu ili će se mučiti pa jako teško i sporo okretati bubanj.

 

Uzroci kvara mogu biti različiti. Ono na šta prvo treba posumnjati i proveriti je remen (kaiš). Remen, tj. Kaiš se najčešće nalazi sa zadnje strane veš mašine ali to realno zavisi od marke i modela mašine. Od marke i modela mašine zavisi i na koji način je najlakše pristupiti remenu. Na nekim modelima on je vrlo pristupačan ali ima modela kod kojih je prostor za pristup kaišu vrlo skučen.

UPOZORENJE: Radi vaše bezbednosti, ukoliko sami pokušavate da ustanovite i otklonite kvar na vašoj veš mašini obavezno prvo mašinu isključite iz struje!

Ako pomerate i rasklapate veš mašinu, zavrnite dovod vode na crevu za dovod vode u mašinu za veš te ga otkačite sa slavine za dovod!

mašina ne okreće bubanj

Remen povezuje motor veš mašine sa bubnjem. Rotor na motoru veš mašine okreće remen koji na taj način prenosi energiju na bubanj mašine i pokreće ga, tj. čini da se bubanj na mašini za pranje veša okreće pravilno u jednom ili drugom smeru.

 

Ukoliko je kaiš propao usled dugotrajnog rada on neće prenositi dovoljno snage na bubanj i on se neće pravilno ili uopšte okretati. Ako je mašina stara više godina ili ako je dosta radila a kaiš nije u međuvremenu menjan, može se dogoditi da se kaiš rastegao, popustio i olabavio.

 

To je “kvar” koji možete lako uočiti. Ako remen već na oko deluje labav, potrebno ga je zameniti. Takođe, ako možda ovo nije vidljivo na prvi pogled ali kada ga lagano pritisnete prstom osetite da je labav potrebno ga je zameniti. Kaiš može i da bude fizički oštećen ili da pukne. Ukoliko je ovo situacija na vašoj veš mašini, potrebno je zameniti kaiš ali i ustanoviti da li je to jedini razlog kvara.

UPOZORENJE: Ukoliko niste apsolutno sigurni kako da zamenite kaiš na veš mašini možda je bolje da pozovete majstora. Nestručna zamena kaiša može da prouzrokuje dodatne kvarove na vašoj mašini za veš.

U zavisnosti od proizvođača veš mašine i modela proizvođača kaiš se može nalaziti sa zadnje strane veš mašine ili sa neke od bočnih strana. Takođe, sam postupak zamene kaiša nije univerzalan. Postupak zamene zavisi od proizvođača i konkretnog modela veš mašine. Zbog toga, ukoliko niste 100% sigurni da možete sami da zamenite kaiš, bolje pozovite majstora.

Ako smatrate da je ovaj tekst koristan, prosledite prijatelju, ili podelite na nekoj od društvenih mreža:

Leave a Reply